Składniki:
- grzyby świeże lub mrożone po 20 dkg (najlepiej 4 rodzaje np. kurki, podgrzybki, prawdziwki, pieczarki), najładniej sos wygląda jeśli grzyby są małe i dajemy je w całości. Ja zadałem sobie trudu w znalezieniu takich, sos jest ekstra.
- 6 szalotek lub małych cebulek
- 1/2 l. bulionu warzywnego
- wędzony surowy boczek 10 dkg.
- masło 1 łyżka stołowa
- olej
- oliwa
- sól
- pieprz
- 2 ząbki czosnku
- łyżka posiekanej natki pietruszki
- 1/2 łyżeczki tymianku (może być suszony)
- listek laurowy
- śmietana (12%) 100g
- łyżka stołowa mąki
Sposób przyrządzenia:
Grzyby wypłukać i podgotować (40 min.) w 1 litrze lekko osolonej wody (pod przykryciem i na wolnym ogniu). Przecedzić zachowując wywar. Na patelnię dodać olej, oliwę (po 5-6 łyżek) masło, podgrzać, dodać pokrojony w małą kostkę boczek oraz pokrojone w talarki cebulki, lekko podsmażyć, dodać drobno posiekany czosnek, po chwili dodać grzyby, przesmażyć – ok. 15 min. Do garnka wlać bulion, wywar z grzybów, zagotować. Dodać grzyby z cebulką i boczkiem, po zagotowaniu dodać tymianek, pietruszkę, listek laurowy, pieprz do smaku. Gotować na wolnym ogniu ok. 5 minut. Przygotować śmietanę z niewielką ilością wody i łyżką mąki (dobrze rozmieszać). Do kubka ze śmietaną wlewać powoli gorący wywar z grzybów, bulionu i przypraw (podwoić objętość). Przygotowaną śmietanę dodawać powoli (intensywnie mieszając) do sosu z grzybami. Zagotować, dodać soli do smaku. Podawać do wszelkich rodzajów mięs. Smacznego.
Przepis nadesłany na konkurs „Wspomnienie lata” przez Leszka K.