Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kategoria: Grzyby

Pieczarki douszne z warzywami

Składniki: 40 dag pieczarek 1 cebula 2 pomidory 1 marchewka 4 łyżki oliwy 1 ząbek czosnku 100 ml białego wytrawnego wina ½ selera 1 liść laurowy kilka gałązek natki pietruszki ½ łyżeczki suszonego tymianku sól pieprz Sposób wykonania: Cebulę, marchewkę oraz seler drobno pokroić po czym wrzucić do rondla z rozgrzanym olejem i obsmażyć, wówczas…

Pieczarki nadziewane serem

Składniki: 1 kg pieczarek 25 dag białego ser 3 dag żółtego sera 1 cebula 1 cytryna 1 łyżeczka soku z cytryny kilka liści sałaty 5 łyżek masła natka pietruszki sól Sposób wykonania: Z pieczarek odcinamy trzonki a kapelusze skropić sokiem z cytryny. Następnie trzonki drobno posiekać i wymieszać z białym serem, dodać posiekaną cebulkę oraz…

Borowiki duszone w winie Weroniki P

Składniki: 50 dag borowików 150 ml wytrawnego białego wina 150 ml wody 2 łyżki soku  cytryny 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 5 łyżek oliwy 1 liść laurowy sól pieprz Sposób wykonania: Z oczyszczonych grzybów odciąć trzonki a kapelusze skropić sokiem z cytryny po czym wrzucamy je na patelnie z rozgrzaną oliwą i trzymamy na ogniu…

Duszone boczniaki

Składniki: 50 dag boczniaka 3 łyżki masła 1 cebulę 75ml białego wina 1 szkl. rosołu 1 ząbek czosnku ¼ szkl. śmietany 1 łyżka natki pietruszki sól pieprz Sposób wykonania: Z grzybów odciąć trzonki a kapelusze wrzucić na patelnie z rozgrzanym masłem, podsmażyć po czym grzyby wyjąć a na tą samą patelnie wrzucić posiekaną cebulę oraz…

Faszerowane kapelusze pieczarek

Składniki: 12 dużych pieczarek 25 dag filetów z piersi kurczaka 4 małe pory 4 małe pomidory 15 dag gęstej, kwaśnej śmietany 10 dag śmietany kremówki 2 ząbki czosnku 3 łyżki tartej goudy 2 łyżki oleju ½ łyżki soku z cytryny ½ pęczka natki pietruszki sól biały pieprz słodka papryka Sposób wykonania: Pieczarki obrać i oderwać…