Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Pieczarki douszne z warzywami

Składniki:

  • 40 dag pieczarek
  • 1 cebula
  • 2 pomidory
  • 1 marchewka
  • 4 łyżki oliwy
  • 1 ząbek czosnku
  • 100 ml białego wytrawnego wina
  • ½ selera
  • 1 liść laurowy
  • kilka gałązek natki pietruszki
  • ½ łyżeczki suszonego tymianku
  • sól
  • pieprz

Sposób wykonania:

  1. Cebulę, marchewkę oraz seler drobno pokroić po czym wrzucić do rondla z rozgrzanym olejem i obsmażyć, wówczas wlać wino i wrzucić liść laurowy.
    Całość wymieszać i doprawić do smaku solą, pieprzem oraz tymiankiem.
    Trzymać na ogniu do miękkości składników.
    W między czasie sparzone pomidory obrać i pokroić na kawałki a pieczarki przekroić na połówki po czym dodać je do warzyw.
    Nadal dusić ok. 20 min. pod przykryciem.
    Po tym czasie zdjąć pokrywkę i odparować część soku.
    Przed poddaniem posypać posiekaną natką pietruszki.

    Przepis został nadesłany na "Konkurs z Kolażem" przez Paulla

     

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *