Składniki:
- 40 dag pieczarek
- 1 cebula
- 2 pomidory
- 1 marchewka
- 4 łyżki oliwy
- 1 ząbek czosnku
- 100 ml białego wytrawnego wina
- ½ selera
- 1 liść laurowy
- kilka gałązek natki pietruszki
- ½ łyżeczki suszonego tymianku
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
- Cebulę, marchewkę oraz seler drobno pokroić po czym wrzucić do rondla z rozgrzanym olejem i obsmażyć, wówczas wlać wino i wrzucić liść laurowy.
Całość wymieszać i doprawić do smaku solą, pieprzem oraz tymiankiem.
Trzymać na ogniu do miękkości składników.
W między czasie sparzone pomidory obrać i pokroić na kawałki a pieczarki przekroić na połówki po czym dodać je do warzyw.
Nadal dusić ok. 20 min. pod przykryciem.
Po tym czasie zdjąć pokrywkę i odparować część soku.
Przed poddaniem posypać posiekaną natką pietruszki.Przepis został nadesłany na "Konkurs z Kolażem" przez Paulla