Składniki:
- 1 kg pieczarek
- 25 dag białego ser
- 3 dag żółtego sera
- 1 cebula
- 1 cytryna
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- kilka liści sałaty
- 5 łyżek masła
- natka pietruszki
- sól
Sposób wykonania:
- Z pieczarek odcinamy trzonki a kapelusze skropić sokiem z cytryny.
Następnie trzonki drobno posiekać i wymieszać z białym serem, dodać posiekaną cebulkę oraz żółty ser starty na tarce.
Całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą.
Kapelusze pieczarek obsmażyć na rozgrzanym maśle po czym napełnić pieczarki serowym farszem.
Ułożyć grzyby w naczyniu żaroodpornym i polać tłuszczem ze smażenia.
Wstawić do rozgrzanego piekarnika i zapiekać kilka minut.
Przed podaniem ułożyć na liściach sałaty, posypać natką pietruszki oraz udekorować plasterkami cytryny.Przepis został nadesłany na "Konkurs z Kolażem" przez Paulla