Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kategoria: Grzyby

Nadziewane pieczarki eweliny

Składniki:
• pieczarki całe duże 6 sztuk
• szynka wędzona 2 plasterki
• ser żółty Gouda 2 plastry
• jajko na twardo ugotowane 1 sztuka
• czosnek granulowany 1/2 łyżeczki
• pieprz ziołowy do smaku
• sól ziołowa do smaku

Sposób przyrządzenia:

Z pieczarek wycinamy trzonki i drobno kroimy, przesmażamy na patelni. Wrzucamy drobno pokrojona wędlinę. Chwile smażymy i przekładamy do miseczki.  Ser żółty kroimy w kosteczkę i dodajemy do miski. Wrzucamy ugotowane żółtko i posiekane białko. Doprawiamy solą i pieprzem. Nakładamy do kapeluszy z pieczarek i na papierze do pieczenia zapiekamy w 220’C około 15 minut.
Przepis nadesłany na konkurs "Muza Ramsaye" przez Ewelosa

Boczniaki w sosie serowym

Składniki: • boczniaki 4 sztuki duże • ser dorblue 10 dkg • śmietanka 18% 100 ml • ugotowany makaron świderki 10-20 dkg • gałka muszkatołowa i pieprz ziołowy do smaku Sposób przyrządzenia: Boczniaki kroimy w paseczki i lekko obgotowujemy w wodzie. Na patelnie wlewamy śmietankę i kruszymy ser – mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się sera,…

Pieczarki masala

Wymyśliłam je na imprezę bo za dużo miałam pieczarek a efekt mnie zaskoczył i gości też.

Składniki:
• pieczarki 40 dkg
• koperek 2 łyżki
• garam masala 1 łyżeczka
• sól do smaku

Sposób przyrządzenia:

Pieczarki po umyciu pokroić w większe kawałki, wrzucić na patelnię dodać koperek i garam marsalę. Lekko doprawić, smażymy około 5-10 minut i podajemy.
Przepis nadesłany na konkurs "Muza Ramsaye" przez Ewelosa.

Koszyczki z grzybami leśnymi

To przepis wynaleziony w necie u Olgi Smile – wypróbowany i na stale już zagości u mnie na stole podczas jesiennych imprez rodzinnych. Składniki: • grzyby leśne usmażone 12 łyżek • chleb tostowy pszenny 1 opakowanie • śmietana 18% 1 mały kubeczek • jajka 2 sztuki • koperek świeży 1 pęczek • sól 1/2 łyżeczki…