To przepis wynaleziony w necie u Olgi Smile – wypróbowany i na stale już zagości u mnie na stole podczas jesiennych imprez rodzinnych.
Składniki:
• grzyby leśne usmażone 12 łyżek
• chleb tostowy pszenny 1 opakowanie
• śmietana 18% 1 mały kubeczek
• jajka 2 sztuki
• koperek świeży 1 pęczek
• sól 1/2 łyżeczki
• pieprz ziołowy 1/2 łyżeczki
Sposób przyrządzenia:
Grzyby smażymy na maśle i studzimy. Formę do muffinek taką na 12 sztuk – każde zagłębienie smarujemy masłem i wkładamy do niego kromkę chleba tostowego, możecie wcześniej obciąć z nich skórkę. Teraz do każdego koszyczka wkładamy po łyżce grzybów. W miseczce mieszamy śmietanę, jajka, koperek posiekany sól i pieprz. Do każdego koszyka wlewamy masę jajeczną. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180’C i zapiekamy do ścięcia się masy- około 25-45 minut.
Przepis nadesłany na konkurs "Muza Ramsaye" przez Ewelosa.