Składniki: 3 łyżki masła ½ szkl wytrawnego białego wina 2 ½ szkl żółtego sera pokrojonego w kostkę jajko łyżeczka sosu Worcester ½ łyżeczki suszonej bazylii 2 szkl pieczarek pokrojonych w plasterki ½ łyżeczki czosnku granulowanego grzanki z chleba tostowego Sposób wykonania: Łyżkę masła roztopić w kąpieli wodnej po czym dodać wino i delikatnie podgrzać. Wówczas…
Tag: chleb tostowy
Porady i Ciekawostki
Tosty sezamowo krewetkowe
by Renata Bożek • • 0 Comments
Składniki: 225 g ugotowanych krewetek 1 cebula dymka ½ łyżeczki soli 1 łyżeczka jasnego sosu sojowego 1 łyżka mąki kukurydzianej 1 białko 3 cienkie kromki pszennego chleba 4 łyżki ziarna sezamowego olej szczypiorek Sposób wykonania: Krewetki razem z dymką zmiksować na gładką masę po czym dodać sos sojowy, sól, mąkę oraz białko. Całość dokładnie wymieszać.…
Listy
Zapiekany ananas z chlebem tostowym
by Agata Zaremba • • 0 Comments
Składniki: ½ szkl mleka 1 szkl cukru 4 jajka puszka ananasa w kawałkach 6 kromek chleba tostowego łyżeczka esencji waniliowej Sposób wykonania; Masło z dodatkiem cukru utrzeć na gładką masę, wówczas dodać jajka oraz esencję waniliową. Dokładnie ubić po czym dodać odcedzonego ananasa oraz chleb pokrojony w kostkę. Całość wymieszać i przełożyć do naczynia żaroodpornego …
Listy
Sałatka z kurczaka z chlebkiem
by Oliwia Pach • • 0 Comments
Składniki: 25 dag fileta z piersi indyka 4 kromki pieczywa tostowego 3 ząbki czosnku 2 łyżki masła 2 łyżki oleju sól pieprz Sposób wykonania: Filet obsmażyć na rozgrzanym oleju po czym pokroić w kostkę. Chleb również zarumienić i pokroić aby powstały małe grzanki. Doprawić do smaku posiekanym czosnkiem, solą oraz pieprzem.
Przekąski
Tosty w cieście naleśnikowym
by Zofia Stryjewska • • 0 Comments
Składniki: chleb tostowy dżem olej Ciasto: 250 ml mleka 15 dag mąki jajko łyżeczka cukru pudru szczypta soli Sposób wykonania: Wszystkie składniki podane na ciasto dokładnie ze sobą wymieszać aby powstało jednolite ciasto. Następnie kromki chleba maczać w cieście i smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Przed podaniem każda kromkę posmarować…