Składniki:
- 3 łyżki masła
- ½ szkl wytrawnego białego wina
- 2 ½ szkl żółtego sera pokrojonego w kostkę
- jajko
- łyżeczka sosu Worcester
- ½ łyżeczki suszonej bazylii
- 2 szkl pieczarek pokrojonych w plasterki
- ½ łyżeczki czosnku granulowanego
- grzanki z chleba tostowego
Sposób wykonania:
Łyżkę masła roztopić w kąpieli wodnej po czym dodać wino i delikatnie podgrzać.
Wówczas dodać ser i dokładnie wymieszać.
Następnie dodać roztrzepane jajka i nie przerywając mieszania gotować około minutę.
Po tym czasie dodać sos Worcester oraz bazylię.
Wymieszać i zdjąć z ognia.
Natomiast na pozostałym maśle przesmażyć pieczarki, które oprószyć granulowanym czosnkiem.
Na koniec masę serową rozsmarować na grzankach i rozłożyć pieczarki.