Składniki:
- łyżka oliwy z oliwek
- ¾ łyżeczki ziaren kuminu
- 2 łyżeczki zmiażdżonego czosnku
- 1 szkl posiekanej cebuli
- czerwona papryka
- 1 papryczka jalapeno
- szklanka wody
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- 70 dag dyni
- 2 szkl ziaren kukurydzy
- sól
- 2 szkl ugotowanej fasoli Limańskiej
- ¼ szkl posiekanej kolendry
Sposób wykonania:
Na rozgrzanej oliwie uprażyć ziarna kuminu po czym dodać posiekany czosnek.
Chwilę smażyć i dodać posiekaną cebulę, pokrojoną w kostkę paprykę i posiekaną papryczkę jalapeno.
Cały czas mieszając smażyć minutę.
Następnie wlać wodę i dodać kukurydzę, przecier pomidorowy, obraną dynie pokrojoną w kostkę oraz sól do smaku.
Dusić pod przykryciem na małym ogniu, aż dnia będzie miękka.
Pod koniec duszenia wrzucić fasolę i chwilę podgrzewać.
Przed podaniem wymieszać z posiekaną kolendrą.