Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: z dyni

Krem dyniowy Teresy

Dla miłośników zup-kremów. Zbiór znakomitych przepisów. Krem dyniowy Teresy to nasza dzisiejsza propozycja. Przepis zawiera: dynię, cebulę, czosnek, imbir. 
 

Składniki:

  • 1 kg dyni
  • ½  cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • ½ łyżeczki ostrej papryki
  • ½ łyżeczki słodkiej papryki
  • 1,5 l bulionu
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • szczypta imbiru
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • kilka gałązek natki pietruszki do dekoracji 
  • jogurt naturalny o dekoracji 
  • sól
  • pieprz
 

Jesienny krem z dyni

Jeśli jesień to nie może zabraknąć na naszych stołach pysznego kremu z dyni. Do jego wykonania będziesz potrzebować: dyni, cebuli, miodu i bulionu. 
 

Składniki:

  • 1,5 kg dyni 
  • 1 cebula
  • 1 l bulionu 
  • 1 łyżka oliwy 
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1/4 łyżeczka cynamonu
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka miodu 
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól
  • pieprz
 

Krem z dyni Martyny

Nie wiesz co przygotować z dyni? Wypróbuj przepis na aksamitny dyniowy krem. Do jego wykonania potrzebujesz: dyni, czosnku, cebuli. 
 
 

Składniki:

  • 1 kg dyni
  • 2 l bulionu warzywnego
  • 100 ml śmietany kremówki
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • szczypta mielonej gałki muszkatołowej
  • sól
  • pieprz
  • kwaśna  śmietana
 

Placki z dyni Nikodema

Złociste, puszyste a przede wszystkim pyszne placki z dyni. Do ich wykonania będziesz potrzebować: dyni, jabłka, jajka i kefiru. 
 

Składniki:

  • 500 g obranej dyni 
  • 1 jabłko
  • 1 marchewka
  • 1 jajko
  • 3 łyżki kefiru
  • 1 szkl mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 łyżki cukru 
  • szczypta soli
  • olej do smażenia
 

Dyniowy krem Olgi

Przepyszny, aksamitny krem z dyni. Wypróbuj przepis Olgi na jego wykonanie. Lista zakupów: dynia, marchewka, bulion, czosnek.

 

Składniki:

  • 1,5 kg dyni
  • 2 marchewki
  • 1 cebula
  • 1,5 l bulionu warzywnego
  • 150 ml mleczka kokosowego
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/4 łyżeczki suszonego imbiru 
  • 4 łyżki oleju
  • sól
  • pieprz
  • pestki dyni do posypania