Złociste, puszyste a przede wszystkim pyszne placki z dyni. Do ich wykonania będziesz potrzebować: dyni, jabłka, jajka i kefiru.
Składniki:
- 500 g obranej dyni
- 1 jabłko
- 1 marchewka
- 1 jajko
- 3 łyżki kefiru
- 1 szkl mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 łyżki cukru
- szczypta soli
- olej do smażenia
Sposób wykonania:
-
Dynię pokroić w kostkę.Wrzucić ją do garnka.Podlać odrobiną wody i lekko podgotować.Wówczas ja odcedzić, a gdy ostygnie wrzucić do blendera.Jabłko obrać, pokroić na mniejsze kawałki usuwając gniazdo nasienne.Wrzucić do dyni.Dodać jeszcze obraną marchewkę również pokrojona na mniejsze kawałki.Następnie wbić jajko i wsypać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia.Dodać kefir oraz cukier.Na koniec wsypać jeszcze trochę soli do smaku.Całość zblendować na gładką masę.Z gotowego ciasta smażyć placuszki na patelni z rozgrzanym olejem z obu stron na złoty kolor.
Liczba porcji: 5