Nie wiesz jak przyrządzić żeberka? Wypróbuj przepis Patryka. Do wykonania tego przepisu potrzebujesz: żeberek, czosnku, musztardy i miodu.
Składniki:
- 1 kg żeberek wieprzowych
- 2 łyżki musztardy
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżki sosu sojowego
- 3 łyżki oleju
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
-
Żeberka dokładnie oczyścić i podzielić na mniejsze porcję.Do miseczki przełożyć musztardę.Dodać do niej przeciśnięty przez praskę czosnek.Następnie wlać sos sojowy oraz olej.Dodać jeszcze miód oraz słodką i ostrą paprykę.Całość dokładnie wymieszać.Doprawić do smaku solą oraz pieprzem.Powstałą marynatą dokładnie natrzeć żeberka.Marynować je przez kilka godzin, im dłużej tym lepiej.Następnie kłaść je na rozgrzanym ruszcie i grillować z obu stron na złoto albo wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni i piec około 1,5 godziny.Aby były bardziej soczyste, można je włożyć do rękawa do pieczenia.
Liczba porcji: 5