Jeśli jesień to nie może zabraknąć na naszych stołach pysznego kremu z dyni. Do jego wykonania będziesz potrzebować: dyni, cebuli, miodu i bulionu.
Składniki:
- 1,5 kg dyni
- 1 cebula
- 1 l bulionu
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1/4 łyżeczka cynamonu
- szczypta gałki muszkatołowej
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
-
Obraną dynię pokroić w kostkę.Cebulę również obrać i posiekać.Wrzucić do garnka z rozgrzaną oliwą.Gdy lekko się zeszkli wrzucić dynię o razem przesmażyć.Wówczas zalać całość bulionem.Dodać ostrą i słodką paprykę, cynamon i gałkę muszkatołową.Całość gotować na małym ogniu do miękkości dyni.Wówczas zdjąć garnek z ognia.Dodać jeszcze miód i sok z cytryny do smaku.Dokładnie zmiksować na gładki, jednolity krem.Gotowy doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Liczba porcji: 4