Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Krem dyniowy Teresy

Dla miłośników zup-kremów. Zbiór znakomitych przepisów. Krem dyniowy Teresy to nasza dzisiejsza propozycja. Przepis zawiera: dynię, cebulę, czosnek, imbir. 
 

Składniki:

  • 1 kg dyni
  • ½  cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • ½ łyżeczki ostrej papryki
  • ½ łyżeczki słodkiej papryki
  • 1,5 l bulionu
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • szczypta imbiru
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • kilka gałązek natki pietruszki do dekoracji 
  • jogurt naturalny o dekoracji 
  • sól
  • pieprz
 

Sposób wykonania:

  1. Dynię obrać i pokroić w kostkę.
    Obraną cebulę posiekać, a czosnek przecisnąć przez praskę.
    Wrzucić całość do rondla z rozgrzana oliwą i przesmażyć.
    Wówczas zalać całość bulionem.
    Dodać słodką i ostrą paprykę, imbir i gałkę muszkatołową.
    Gotować na małym ogniu do miękkości dyni.
    Wówczas zdjąć garnek z ognia i całość dokładnie zmiksować na gładki, jednolity krem.
    Gotowy doprawić do smaku solą oraz pieprzem. 
    Przed podaniem udekorować keksem jogurtu naturalnego oraz gałązkami natki pietruszki
     

Liczba porcji: 4

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *