Składniki:
- 1 kg dyni
- 2 l bulionu warzywnego
- 100 ml śmietany kremówki
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła
- szczypta mielonej gałki muszkatołowej
- sól
- pieprz
- kwaśna śmietana

Sposób wykonania:
-
Obraną cebulę posiekać a czosnek przecisnąć przez praskę.Wrzucić razem do garnka z rozgrzanym masłem.Lekko zeszklić po czym wrzucić obraną dynię pokrojoną w kostkę.Razem przesmażyć.Wówczas zalać całość bulionem warzywnym.Dodać gałkę muszkatołową do smaku i trzymać na ogniu do miękkości dyni.Wówczas zdjąć garnek z ognia.Wlać śmietanę kremówkę i całość dokładnie zmiksować na gładki, jednolity krem.Gotowy doprawić do smaku solą oraz pieprzem.Przed podaniem udekorować kwaśną śmietaną.
Liczba porcji: 5