Składniki:
- łyżeczka gotowanej przyprawy curry
- łyżka masła
- ¾ szkl bulionu z kurczaka
- 1/3 szkl białego ryżu
- ¼ szkl posiekanego selera naciowego
- 2 łyżki posiekanej zielonej cebulki
- 2 łyżki posiekanej zielonej papryki
- łyżka soku z limetki
- puszka czerwonej fasoli
- ¼ szkl jogurtu naturalnego
- 2 łyżki uprażonych migdałów
- ¼ łyżeczki soli
- szczypta pieprzu
- pomidor
Sposób wykonania;
Na rozgrzanym maśle smażyć przez kilka sekund curry, po czym wlać bulion, zagotować.
Wsypać ryż i gotować pod przykryciem około 20 minut.
Po tym czasie dodać posiekany seler, cebulkę, paprykę, jogurt oraz sok z limetki.
Wrzucić migdały, fasolkę odcedzoną z zalewy, posiekaną paprykę oraz przyprawy.
Całość dokładnie wymieszać i przełożyć do salaterki.
Wierzch udekorować cząsteczkami pomidora.