Składniki:
• 700 g leśnych grzybów
• 2-3 cebule
• 3-4 ząbki czosnku
• 1 szkl. posiekanych orzechów włoskich
• 2-3 łyżki oliwy
• 2-3 łyżki soku z cytryny
• łyżka posiekanej kolendry
• łyżka posiekanej natki pietruszki
• łyżka posiekanego koperku
• sól
• pieprz
• szczypta szafranu
• łyżka wrzątku
• ½ szkl. bulionu
Sposób wykonania:
Grzyby zalać wodą i trzymać na ogniu przez kilka minut, po czym odcedzić, przelać zimną wodą i pokroić w plasterki.
Następnie posiekać cebulę i zeszklić ją na rozgrzanym oleju, wówczas wrzucić grzyby i cały czas mieszając smażyć na dużym ogniu przez kilka minut.
Skropić całość bulionem i pozostawić na małym ogniu pod przykryciem ok. 20 min. co jakiś czas mieszając.
W między czasie czosnek rozetrzeć z solą, pieprzem, orzechami, pietruszką oraz kolendrą i dodać do grzybów razem z szafranem wymieszaną z 1 łyżką wody.
Całość dokładnie wymieszać i gotować jeszcze ok. 7 min.
Przed podaniem posypać posiekanym koperkiem.
Przepis został nadesłany na konkurs "Dania Wszelakie" przez Marta M