Składniki:
- 6 dużych Kani
- 2 jajka
- Mąka
- Bułka tarta
- Vegeta
- Pieprz
- Olej
Sposób przyrządzenia:
Grzyby opłukać pod zimna wodą, odciąć nóżki i osuszyć. Następnie oprószyć je lekko Vegetą i pieprzem. Przygotować klasyczną panierkę: najpierw talerz z mąką, potem z roztrzepanymi jajkami a na końcu z bułką tartą. Grzyby panierujemy wg powyższej kolejności. Smażymy (obracając, co jakiś czas) w oleju na niewielkim ogniu ok. 10 min.
Sowy a`la schabowy to przysmak późnego lata i wczesnej jesieni – te pory roku kojarzą mi się ze smakiem właśnie tych niezwykłych grzybów. Serwując je swoim gościom zawsze rozbudzam ich ciekawość i w końcu zachwyt wyjątkowym smakiem tak przyrządzonych grzybów. Gorąco polecam.
Przepis nadesłany na konkurs Wakacyjny konkurs Pychotka.pl i Manta Milena Białek