Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: żurawiny

Szynka pieczona z żurawinami

Składniki: 2 kg mięsa z udźca wieprzowego 2 cebule 6 ząbków czosnku 1 liść laurowy sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Czosnek i cebulę obrać, drobno posiekać, wymieszać z solą, pieprzem i pokruszonym listkiem laurowym. Tak przygotowaną pastą natrzeć umyte i osuszone mięso odstawić na około 1 godzinę do lodówki. W naczyniu żaroodpornym ułożyć mięso, polać odrobiną…

Sałatka z żurawin i marchwi

Składniki: 3-4 marchwie garść żurawin sól cukier kwasek cytrynowy ½ szkl. śmietany zielenina Sposób wykonania: Obrane marchewki zetrzeć na tarce. Następnie żurawiny zmiksować i połączyć z marchewką. Doprawić do smaku solą, cukrem oraz kwaskiem cytrynowym. Przed podaniem polać śmietaną

Kompot z żurawin Beaty

Składniki: 1 kg żurawin 200 g cukru Sposób wykonania: Żurawiny zasypać cukrem i zalać 2 litrami wody. Doprowadzić do wrzenia po czym zdjąć z ognia i odstawić pod przykryciem do całkowitego wystygnięcia. Przecedzić kompot przecierając owoce. Odstawić na trochę  na bok by opadła powstała piana po czym można już podawać.  

Surówka z jarmużu z żurawiną

Składniki: 500 g liści jarmużu 250 g żurawin 4-5 ząbków czosnku 3 łyżki oleju sałatkowego sól pieprz cukier 2 jajka ugotowane na twardo Sposób wykonania: Olej rozetrzeć z solą, czosnkiem, pieprzem oraz cukrem po czym dodać 150 g żurawin i całość dokładnie zmiksować. Następnie listki jarmużu gotować we wrzątku około 2 minut, wówczas go odcedzić…

Sos żurawinowy z cynamonem

Składniki: 2/3 szkl. żurawin kawałek cynamonu 1 szkl. cukru łyżeczka mąki ziemniaczanej Sposób wykonania: Żurawiny wymieszać cynamonem po czym zalać małą ilością wody i rozgotować i rozetrzeć łyżką. Następnie do 2 szklanek otrzymanego soku dodać cukier i doprowadzić do wrzenia, wówczas dodać łyżeczkę mąki wymieszanej z odrobiną wody. Cały czas mieszając trzymać na ogniu około…