Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: żurawiny

Napój żurawinowy

Składniki: 500 g żurawin 200 g cukru 2 łyżki miodu Sposób wykonania: Oczyszczone żurawiny rozgnieść po czym zalać 1 litrem wrzącej wody. Wsypać jeszcze cukier, wymieszać i trzymać na małym ogniu około 5 minut. Po tym czasie całość przetrzeć przez sito. Następnie dodać miód, wymieszać i wstawić do lodówki na 2 godziny.

Kwas żurawinowy

Składniki: 1 kg żurawin 4 l wody 2 szkl. cukru 50 g drożdży Sposób wykonania: Żurawiny rozgnieść wyciskając sok po czym miąższ zalać wodą i doprowadzić do wrzenia. Następnie schłodzić do temperatury 30 stopni i całość przecedzić. Dodać wyciśnięty sok, drożdże oraz cukier. Całość dokładnie wymieszać i odstawić na 24 godziny. Podawać schłodzone.

Miód żurawinowy

Składniki: 1 kg miodu 3 l wody 300 g żurawin 50 g drożdży Sposób wykonania: Miód wymieszać z wodą i gotować na małym ogniu, w trakcie zdejmując powstającą pianę. Gdy piana zacznie zanikać, wówczas dodać sok z żurawin, wymieszać i odstawić do ostygnięcia. Następnie dodać drożdże, rozprowadzone w wodzie i odstawić całość w ciepłe miejsce.…