Składniki: 400 g żurawin 100 g kapusty 100 ml śmietany cukier sól Sposób wykonania: Oczyszczona kapustę posiekać o czym posolić i odstawić na 30 min. W między czasie żurawiny przetrzeć, dodać śmietanę, wymieszać i dodać do kapusty. Doprawić do smaku solą oraz cukrem.
Tag: żurawiny
Sosy
Sos śmietanowy z żurawinami
by Karol Czekalski • • 0 Comments
Składniki: 100 g żurawin 1 szkl. gęstej śmietany 1 łyżka startego chrzanu starta skórka cytryny szczypta cukru sól Sposób przygotowania: Żurawiny przetrzeć przez sito po czym dodać do nich startą skórkę z cytryny, śmietanę oraz chrzan. Całość odkładnie wymieszać i doprawić do smaku solą oraz szczyptą cukru. Na koniec można jeszcze całość zmiksować by sos…
Sałatki
Sałatka z marchwi i żurawin
by Jadwiga Koc • • 0 Comments
Składniki: 3-4 marchwie garść żurawin sól cukier kwasek cytrynowy ½ szkl. śmietany zielenina Sposób wykonania: Obrane marchewki zetrzeć na tarce. Następnie żurawiny zmiksować i połączyć z marchewką. Doprawić do smaku solą, cukrem oraz kwaskiem cytrynowym. Przed podaniem polać śmietaną
Ryby
Karasie smażone z miodem i żurawinami
by Jerzy Kaliszewski • • 0 Comments
Składniki: 800 g karasi 4 łyżki oleju 2 łyżki maki 2 szkl. żurawin 3/4szkl. miodu sól Sposób wykonania: Żurawiny rozgnieść widelcem po czym powstały sok wymieszać z miodem i doprowadzić do wrzenia. W między czasie karasie oczyścić i oprószyć solą oraz obtoczyć w mące. Następnie usmażyć je na rozgrzanym oleju. Przed podaniem polać sokiem z…