Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kategoria: Bezalkoholowe

Kwas z serwatki

Składniki: 5 l mlecznej serwatki 200 g cukru 50 g drożdży miód Sposób wykonania: Serwatkę lekko podgrzać po czym wsypać do niej cukier oraz drożdże. Dokładnie wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na 6 godzin. Po tym czasie dodać miód. Całość wymieszać i schłodzić.

Kwas imbirowy

Składniki: 10  l wody 1 kg cukru 3 pokrojone cytryny garść imbiru 50 g drożdży Sposób wykonania: Do wody wsypać cukier, imbir oraz dodać cytrynę oraz drożdże.  Całość wymieszać i trzymać na ogniu około 20 minut. Po tym czasie odstawić do ostygnięcia  i rozlać odo butelek. Szczelnie zakręcić i dostawić.

Kwas miętowy

Składniki: 500 g razowych sucharów 15 gałązek mięty 2 szkl. cukru 50 g drożdży 50 g rodzynek 5 ½ l wody   Sposób wykonania: Suchary zalać wrzącą wodą i odstawić na 6 godzin po czym wodę zlać i wymieszać z cukrem. Następnie dodać mięte oraz drożdże, które moczyły się wcześniej w wodzie około 12 godzin.…

Kwas żurawinowy

Składniki: 1 kg żurawin 4 l wody 2 szkl. cukru 50 g drożdży Sposób wykonania: Żurawiny rozgnieść wyciskając sok po czym miąższ zalać wodą i doprowadzić do wrzenia. Następnie schłodzić do temperatury 30 stopni i całość przecedzić. Dodać wyciśnięty sok, drożdże oraz cukier. Całość dokładnie wymieszać i odstawić na 24 godziny. Podawać schłodzone.