Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kategoria: Bezalkoholowe

Kwas z razowych sucharów

Składniki: 200 g razowych sucharów 4 l wody 200 g cukru 15 g drożdży ¼ łyżki mąki Sposób wykonania: Suchary zalać wrzątkiem i odstawić je na 24 godziny w ciepłe miejsce. Po tym czasie całość przecedzić  kwasem rozprowadzić drożdże wymieszane z  mąką. Dokładnie wymieszać i odstawi c na 5-6 godzin w ciepłe miejsce. Po tym…

Miód żurawinowy

Składniki: 1 kg miodu 3 l wody 300 g żurawin 50 g drożdży Sposób wykonania: Miód wymieszać z wodą i gotować na małym ogniu, w trakcie zdejmując powstającą pianę. Gdy piana zacznie zanikać, wówczas dodać sok z żurawin, wymieszać i odstawić do ostygnięcia. Następnie dodać drożdże, rozprowadzone w wodzie i odstawić całość w ciepłe miejsce.…

Miód z wiśniami

Składniki: 1 kg miodu 2 szkl. wody 2-3 kg wiśni Sposób wykonania: Miód rozcieńczyć w wodzie po czym doprowadzić do wrzenia i odstawić do ostygnięcia. W między czasie wydrylować wiśnie, które przełożyć do butli i zalać je miodem. Otwór zakryć wilgotną szmatką i odstawić na 3 dni w ciepłe miejsce. Po tym czasie butle zakręcić…

Miód z rodzynkami

Składniki: 400 g miodu 2-3 cytryny ½ szkl. rodzynków 5 l wody 40 g drożdży łyżka mąki Sposób wykonania: Miód wymieszać z gorącą wodą, dodać jeszcze rodzynki oraz plasterki cytryny. Odstawić do ostygnięcia i dodać drożdże wymieszane z mąka, dokładnie wymieszać i odstawić na 24 godziny. Po tym czasie przecedzić i rozlać do butelek, zakręcić…