Składniki: 1 kg malin 2 szkl. miodu 2 l wody 5 g drożdży kromka czarnego chleba Sposób wykonania: Maliny zalać ciepłą woda po czym odstawić na 24 godziny. Po tym czasie wodę zlać a maliny wycinać i dodać do nich miód. Następnie kromki chleba posmarować drożdżami i podpiec je w piekarniku, i dodać je do…
Kategoria: Bezalkoholowe
Bezalkoholowe
Miód na drożdżach
by Klinna Dzik • • 0 Comments
Składniki: 1 l wody 150 g miodu 30 g drożdży szczypta kwasku cytrynowego Sposób wykonania: Do wrzącej wody dodać miód, wymieszać i odstawić aby ostygł do temperatury 40 stopni. Następnie dodać drożdże, dokładnie wymieszać i odstawi ć na 24 godziny. Po tym czasie przecedzić i dodać jeszcze kwasek cytrynowy. Odstawić do ochłodzenia.
Bezalkoholowe
Miód z przyprawami korzennymi
by Justyna Mrozińska • • 0 Comments
Składniki: 1 kg miodu 2,5 l wody 100 g drożdży 10 g przypraw: pieprz, imbir, kardamon, cynamon Sposób wykonania: Miód doprowadzić do wrzenia, wówczas usunąć powstającą pianę i dodać wodę oraz przyprawy. Całość wymieszać i jeszcze raz zagotować po czym ostudzić. Następnie dodać drożdże, wymieszać i przelać do butelek. Odstawić w ciepłe miejsce na 12…
Bezalkoholowe
Biały miód
by Sylwia Florczyk • • 0 Comments
Składniki: 3 szkl. białego miodu 4 l wody ¼ łyżeczki żelatyny łyżeczka chmielu ziarna kardamonu Sposób wykonania: Miód wymieszać z wrzątkiem i odstawić na 12 godzin. Po tym czasie gotować na małym ogniu około 1 godziny, po czym dodać chmiel i jeszcze raz doprowadzić do wrzenia. Zagotować jeszcze tak 4-5 razy, wówczas miód odstawić do…
Bezalkoholowe
Podstawowy przepis na miód
by Maria Kałużna • • 0 Comments
Składniki: 100 g miodu 1 l wody cynamon goździki chmiel mięta Sposób wykonania: Miód wymieszać z gorącą wodą, dodać wszystkie przyprawy i gotować około 30 minut na małym ogniu. Po tym czasie zalać do filiżanek. Podawać gorące.