Składniki: 200 g miodu 2 łyżki skarmelizowanego cukru 2 goździki szczypta cynamonu szczypta imbiru liść laurowy 1 l wody Sposób wykonania: Miód rozprowadzić w wodzie po czym gotować około 20 minut. Po tym czasie dodać przyprawy i trzymać na małym ogniu jeszcze 5 minut. Następnie przecedzić i wymieszać ze skarmelizowanym cukrem.
Kategoria: Bezalkoholowe
Bezalkoholowe
Miód pełen przypraw
by Mirosława Kotarska • • 0 Comments
Składniki: 150 g miodu 3 łyżki skarmelizowanego cukru ¼ łyżeczki cynamonu ¼ łyżeczki imbiru ¼ łyżeczki kardamonu 5 goździków 3 liście laurowe 1 l wody Sposób wykonania: Miód rozprowadzić w wodzie i gotować około 20 minut. Po tym czasie dodać liść laurowy i przyprawy. Gotować kolejne 5 minut. Po tym czasie przecedzić i połączyć ze…
Bezalkoholowe
Miód po moskiewsku
by Agnieszka Komar • • 0 Comments
Składniki: 200 g miodu 150 g melasy szczypta cynamonu szczypta chmielu szczypta gałki muszkatołowej szczypta pieprzu 2 goździki 1 l wody Sposób wykonania: Miód rozprowadzić w wodzie, dodać jeszcze melasę i gotować całość około 20 minut. Po tym czasie dodać jeszcze przyprawy i trzymać jeszcze na ogniu około 5 minut. Następnie przecedzić i rozlać do…
Bezalkoholowe
Miód z czerwonym winem
by Daria Wojnowska • • 0 Comments
Składniki: 1 l wytrawnego czerwonego wina 150 g miodu sok z 1 cytryny goździki cynamon imbir kardamon Sposób wykonania: Miód wymieszać z winem po czym doprawić do smaku. Dodać jeszcze sok z cytryny i żałość zagotować. Rozlać do filiżanek, podawać gorące.
Bezalkoholowe
Miód z chmielem
by Małgorzata Łukomska • • 0 Comments
Składniki: 1 kg miodu 20 g chmielu 4 l wody goździki cynamon imbir kardamon Sposób wykonania: Miód zalać wrzątkiem, wymieszać aby się rozpuścił, wówczas dodać jeszcze chmiel oraz przyprawy. Gotować na małym ogniu około 2-3 godzin. Po tym czasie całość przecedzić i ostudzić do temperatury pokojowej.