Składniki: • 20 dag żurawin • 1 kg cukru • 4 dag drożdży • 10 l wody • 50 sztuk rodzynek • cukier waniliowy Sposób wykonania: Żurawiny zalać wodą po czym doprowadzić do zagotowania. W między czasie drożdże utrzeć z cukrem po czym dodać do żurawin. Całość dokładnie wymieszać i odstawić na 24 godz. w…
Tag: żurawiny
Ryby
Ruloniki ze śledzi w żurawinach
by Weronika P • • 0 Comments
Składniki: 8-10 filetów śledziowych cebula kwaszony ogórek Sos: 2 jabłka 1 szkl. majonezu 1 szkl. żurawin cukier Sposób wykonania: Filety zalać wodą i odstawić na 1-2 godz. W między czasie cebulę obrać i posiekać a ogórka pokroić w piórka. Następnie śledzie wyjąć z wody i na każdym filecie ułożyć cebulę oraz ogórka. Zawinąć śledzie w…
Dziczyzna
Łyska w żurawinach
by Weronika P • • 0 Comments
Składniki:
• 2 łyski
• 200 g słoniny
• 50 g masła
• 150 g żurawin
• starta skórka i sok z cytryny
• 1 łyżeczka startej skórki pomarańczowej
• ½ łyżki cukru
• 1 szkl. białego wytrawnego wina
• sól
• ½ cytryny
Kurczak
Kurczak w żurawinowym sosie
by Krystyna • • 0 Comments
Składniki: 2 piersi lub udka z kurczaka 4 łyżki soku lub konfitury z żurawin 1 kwaśne jabłko 8 dkg rodzynek 1 łyżka oliwy sól, biały pieprz, curry do smaku Sposób przyrządzenia: Mięso umyć osuszyć, natrzeć oliwą wymieszaną z przyprawami, odstawić na 30 minut. Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni C, piec mięso przez 20 minut.…