Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kwas żurawinowy Oli

Składniki:

    • 20 dag żurawin
    • 1 kg cukru
    • 4 dag drożdży
    • 10 l wody
    • 50 sztuk rodzynek
    • cukier waniliowy

Sposób wykonania:

  1. Żurawiny zalać wodą po czym doprowadzić do zagotowania.
    W między czasie drożdże utrzeć z cukrem po czym dodać do żurawin.
    Całość dokładnie wymieszać i odstawić na 24 godz. w ciepłe miejsce.
    Po tym czasie zebrać pianę i dodać cukier waniliowy oraz rodzynki, ponownie odstawić na 24 godz.
    Następnie przelać do butelek i odłożyć na 2-3 dni.

    Przepis nadesłany na konkurs "Znak Makłowicza" przez Aleksandrę

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *