Składniki: 4 serki Brie 4 łyżki konfitury z borówek lub żurawiny Sposób przyrządzenia: Serki Brie układać w małych naczyniach do zapiekania posmarowanych olejem. Na każdą porcję nałożyć konfitury. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 175 stopni C przez około 15 minut.
Tag: z żurawin
Listy
Brzoskwinie z żurawiną
by Krystyna Romanowska • • 0 Comments
Składniki: 4 brzoskwinie 4 łyżki żurawiny 200 g mąki 100 g masła 100 g cukru skórka starta z 12 cytryny 1 łyżka masła Sposób wykonania: Brzoskwinie sparzyć wrzątkiem po czym je obrać i pokroić na kawałki i wymieszać z rozgniecioną żurawiną . Przełożyć całość do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem. Następnie mąkę wymieszać z masłem, cukrem…
Listy
Marmolada z żurawin
by Jacek Troczyński • • 0 Comments
Składniki: 1 kg żurawin 1 kg cukru Sposób wykonania: Dokładnie oczyszczone owoce wrzucić do rondla, zasypać cukrem i smażyć aż całość zgęstnieje. Następnie przełożyć do słoików.
Bezalkoholowe
Miód żurawinowy
by Rafał Kurkowski • • 0 Comments
Składniki: 1 kg miodu 3 l wody 300 g żurawin 50 g drożdży Sposób wykonania: Miód wymieszać z wodą i gotować na małym ogniu, w trakcie zdejmując powstającą pianę. Gdy piana zacznie zanikać, wówczas dodać sok z żurawin, wymieszać i odstawić do ostygnięcia. Następnie dodać drożdże, rozprowadzone w wodzie i odstawić całość w ciepłe miejsce.…
Przetwory domowe
Kompot z żurawin Beaty
by Beata Kopacz • • 0 Comments
Składniki: 1 kg żurawin 200 g cukru Sposób wykonania: Żurawiny zasypać cukrem i zalać 2 litrami wody. Doprowadzić do wrzenia po czym zdjąć z ognia i odstawić pod przykryciem do całkowitego wystygnięcia. Przecedzić kompot przecierając owoce. Odstawić na trochę na bok by opadła powstała piana po czym można już podawać.