Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: żurawiny

Galaretka żurawinowa

Składniki: 1 szkl. żurawin 3 szkl. wody skórka z cytryny łyżka białego rumu 2 szkl. cukru łyżka żelatyny wanilia Sposób wykonania; Żurawiny zalać wodą z dodatkiem cukru, pokrojonej winili i skórki  cytryny, ugotować. Następnie żurawinę przecedzić i dodać do niej żelatynę rozpuszczoną w ½ szkl. wody oraz 1 łyżkę białego wina. Całość wymieszać i gotować…

Zupa z żurawin, jabłka i groszku

Składniki: • 300 g żurawin • 2-3 jabłka • 3 szkl. wody • 1-2 gruszki • 1 szkl. śmietany • ¾ szkl. białego półwytrawnego wina • łyżka mąki • cukier Sposób wykonania: Z jabłek i gruszek wyciąć gniazda nasienne po czym zalać wodą, dodać żurawiny i trzymać na około 1 gadziny. Po tym czasie przetrzeć…

Śledzie smażone z miodem i żurawinami

Składniki: • 800 g solonych śledzi • 4 łyżki oleju • 2 łyżki mąki • 2 szkl. żurawin • ¾ szkl. miodu • sól Sposób wykonania: Śledzie namoczyć w wodzie po czym oskrobać. Obtoczyć śledzie w mące i usmażyć na rozgrzanym oleju. Następnie polać je miodem oraz sokiem z żurawin i doprowadzić do zagotowania. Przepis…

Smaczny kisielek z bakaliami

Składniki:1 gotowy kisiel wiśniowy lub żurawinowy0,25 l wody0,25 l soku wiśniowego2 łyżki cukruBakalie: rodzynki, żurawina, płatki migdałowe Sposób przyrządzenia:W 1/2 szklanki wody rozpuścić dokładnie kisiel. Zagotować wodę z cukrem, dodać sok, a następnie wlać wymieszany z wodą kisiel. Chwilę gotować.  Do salaterek włożyć na dno po łyżeczce rodzynek     i żurawin. Bakalie zalać gorącym kisielem i…

Sos klonowy z żurawiną i jabłkiem

Składniki: 2 łyżki masła 1 zielone jabłko 2 łyżki suszonych żurawin ¼ szkl. brandy 1 szkl. czystego syropu klonowego Sposób wykonania: Na stopione masło wrzucić jabłka pokrojone w plasterki trzymać na ogniu do momentu, aż jabłka będą miękkie i zarumienione, wówczas dodać do nich żurawiny, brendy oraz syrop klonowy. Całość dokładnie wymieszać i pozostawić na…