Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kurczak w żurawinowym sosie

Składniki:

  • 2 piersi lub udka z kurczaka
  • 4 łyżki soku lub konfitury z żurawin
  • 1 kwaśne jabłko
  • 8 dkg rodzynek
  • 1 łyżka oliwy
  • sól, biały pieprz, curry do smaku


Sposób przyrządzenia:

Mięso umyć osuszyć, natrzeć oliwą wymieszaną z przyprawami, odstawić na 30 minut. Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni C, piec mięso przez 20 minut. W międzyczasie wymieszać sok lub konfiturę żurawinową z tartym jabłkiem, rodzynkami i sproszkowanym curry. Podpieczone mięso obłożyć przygotowanym sosem, dopiec przez 15 minut. Podawać z ryżem i brokułami.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *