Składniki:
- 1wędzona surowa szynka
- 1 marchewka
- 1 por
- kilka gałązek świeżej naci kolendry
- kilka gałązek świeżej bazylii
- 1 liść laurowy
- 10 ziaren pieprzu
- 10 ziaren kolendry
- 3 ziarna ziela angielskiego
Glazura:
- 10 łyżek niskosłodzonego dżemu z żurawin
- kilka listków rozmarynu
Sposób przyrządzenia:
W odpowiednio dużym garnku umieścić szynkę, dodać jarzyny i przyprawy, zalać wrzątkiem w takiej ilości aby szynka była przykryta. Doprowadzić do wrzenia, natychmiast obniżyć temperaturę i powoli parzyć przez 90 minut. Odstawić do ostygnięcia. Chłodną szynkę wyjąć z wywaru, odkroić skórę i nadmiar tłuszczu pozostawiając cienką warstewkę (około 1 cm). Ponacinać warstewkę tłuszczu w kratkę celem uatrakcyjnienia wyglądu wędliny. Piekarnik nagrzać do temperatury 275 stopni C, szynkę umieścić na blasze do pieczenia i piec przez około 20 minut aż powierzchnia szynki się zarumieni. W międzyczasie przygotować glazurę. W rondlu wymieszać dżem żurawinowy z rozmarynem i kilkoma łyżkami wody, powoli gotować aż zawartość rondla zgęstnieje, przetrzeć przez sito. Szynkę wyjąć z piekarnika, używając pędzla rozprowadzić glazurę na powierzchni wyjętej z piekarnika szynki, odczekać aż glazura przeschnie, powtórzyć glazurowanie jeszcze raz. Obniżyć temperaturę piekarnika do 160 stopni C i ponownie wstawić doń szynkę. Piec przez 20 minut razy ilość kg szynki lecz nie mniej niż 60 minut. Znakomicie smakuje zarówno na zimno jak i na gorąco. Polecam. pychota.
Uwaga: Ja używam glazury żurawinowej lecz można użyć dżemu z innych ulubionych owoców, można też uatrakcyjnić smak szynki rozgniecionym w prasce czosnkiem wymieszanym z glazurą..