Składniki: 1 kg słodkich jabłek 1 szklanka ryżu mleko masło cynamon cukier, sól Sposób wykonania: Ryż ugotować w lekko osolonej wodzie i mleku (pół na pół) na gęsto. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce do jarzyn. Połowę ryżu rozłożyć na tortownicy, posypać cukrem i włożyć kilka kawałeczków masła. Przykryć połowę jabłek posypanych cukrem i cynamonem. Na…
Tag: zapiekanka
Grzyby
Polędwica zapieczona z grzybami
by Izunia • • 0 Comments
Składniki: 25 dkg polędwicy wołowej 20 dkg borowików lub podgrzybków ½ szklanki sosu pomidorowego 1 cebula 3 łyżki świeżego smalcu mąka koperek sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Cebulę obrać, pokroić. Grzyby oczyścić, pokroić na połówki lub ćwiartki. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę smalcu, dodać cebulę, zeszklić. Dodać do cebuli grzyby i dusić mieszając aż płyn odparuje.…
Karp
Karasie lub karp pieczony z grzybami
by Teresa • • 0 Comments
Składniki: 1 kg ryby 40 dkg grzybów leśnych 3 jajka ½ szklanki śmietany ½ szklanki oleju 2 łyżki mąki sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Ryby sprawić, dokładnie wyfiletować. Przyprawić solą i pieprzem, obtoczyć w mace, usmażyć na złoty kolor. Grzyby oczyścić, pokroić w plastry, obsmażyć na oleju. W żaroodpornym naczyniu wysmarowanym olejem ułożyć warstwę grzybów, na…
Makarony
Frittata czyli makaron zapiekany krok po kroku
by mariola • • 0 Comments
Składniki: ½ szklanki oczyszczonej i rozdrobnionej zielonej papryki 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka masło 6 jajek ¼ szklanki mleka 1/3 + 1/4 szklanki tartego parmezanu szczypta suszonej bazylii 10 dkg makaronu fettuccine ugotowanego wg instrukcji 1 szklanka tartego na grubej tarce łagodnego żółtego sera Sposób przyrządzenia: Na patelni ( którą można wstawić do…
Ryż
Zapiekanka Mańka
by maniek • • 0 Comments
Składniki: 2 torebki ryżu – 200 g ½ kg pieczarek 1 cebula pęczek natki pietruszki 15 dag Mozzarella oliwki czarne (dużo) ½ kg mięso mielone zioła prowansalskie 2 pomidory Sposób przyrządzenia: Ryż ugotować, mięso usmażyć a następnie dodać cebulę pokrojoną w kostkę. Pieczarki pokroić i usmażyć na maśle. Pomidory sparzyć i obrać ze skórki i…