Składniki: 1/2 oberżyny 2 pomidory 2-3 gałązki świeżego tymianku 4 łyżki oliwy z oliwek sól, pieprz 4 plasterki (około 25 g) sera koziego Przygotowanie: Oberżynę umyć, pokroić w plasterki i doprawić solą i pieprzem. Pomidory oczyścić, umyć i pokroić w plasterki. Tymianek umyć, osuszyć całkowicie z wody i obrać listki z gałązek 3/4 liści tymianku…
Tag: zapiekanka
Jednogarnkowe
Zapiekanka z selerów
by Bahus • • 0 Comments
Składniki: 750 g selerów z nacią 750 g ziemniaków 2 kości wołowe ze szpikiem anyżek 3/4 szklanki śmietany 150 g twardego sera Sposób przyrządzenia: Odciąć nać z selerów, umyć, drobno posiekać, selery umyć, obrać i pokrajać w kawałki. Obrane ziemniaki pokrajać w plasterki i ugotować w osolonej wodzie. Ułożyć na wysmarowanym masłem półmisku do zapiekania.…
Jednogarnkowe
Zapiekanka myśliwska
by Bahus • • 0 Comments
Składniki: 1 kg ziemniaków 800 g cebuli 500 g mięsa z dziczyzny (sarna, zając) lub 400 g mięsa wołowego 200 g masła pół szklanki śmietany listek laurowy 2—3 goździki po 2—3 ziarenka pieprzu i ziela angielskiego 4 ogórki konserwowe tarta bułka sól, pieprz szczypta gałki muszkatołowej Sposób przyrządzenia: Jeżeli nie ma mięsa z dziczyzny, zamarynować…
Krewetki
Brokuły, krewetki i krab zapieczone w cieście krok po kroku
by Daga • • 1 Comment
Ciasto Składniki: 2 szklanki mąki 1 jajko 1 łyżka rozpuszczonego masła 2 łyżki zimnej wody Sposób przyrządzenia: Do miseczki wsypać mąkę. Dodać szczyptę soli, jajko, masło i wodę. Wyrabiać powoli ciasto, a gdy przestanie kleić się do rąk uformować z ciasta kulę i odstawić na 20 minut do lodówki. Używając wałka uformować odpowiednio duży płat…
Półmięsne
Bakłażany zapiekane z mielonym mięsem
by mariola • • 0 Comments
Składniki: ½ kg mielonego mięsa 1 kg bakłażanów 1 szklanka rozpuszczonego masła 1 pokrojona w kostkę cebula 1 szklanka soku pomidorowego 30 dkg drobno pokruszonego sera Feta ½ litra sosu beszamel 4 szklanki mleka ½ szklanki żółtego tartego sera posiekana natka pietruszki mielona gałka muszkatołowa sól, pieprz Sposób przyrządzania: Pół szklanki masła rozgrzać na patelni,…