Customize Consent Preferences

We use cookies to help you navigate efficiently and perform certain functions. You will find detailed information about all cookies under each consent category below.

The cookies that are categorized as "Necessary" are stored on your browser as they are essential for enabling the basic functionalities of the site. ... 

Always Active

Necessary cookies are required to enable the basic features of this site, such as providing secure log-in or adjusting your consent preferences. These cookies do not store any personally identifiable data.

No cookies to display.

Functional cookies help perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collecting feedback, and other third-party features.

No cookies to display.

Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics such as the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.

No cookies to display.

Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.

No cookies to display.

Advertisement cookies are used to provide visitors with customized advertisements based on the pages you visited previously and to analyze the effectiveness of the ad campaigns.

No cookies to display.

Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Brokuły, krewetki i krab zapieczone w cieście krok po kroku

Ciasto
Składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • 1 jajko
  • 1 łyżka rozpuszczonego masła
  • 2 łyżki zimnej wody



Sposób przyrządzenia:
Do miseczki wsypać mąkę. Dodać szczyptę soli, jajko, masło i wodę.

Wyrabiać powoli ciasto, a gdy przestanie kleić się do rąk uformować z ciasta kulę i odstawić na 20 minut do lodówki.

Używając wałka uformować odpowiednio duży płat ciasta.

Jednym płatem dokładnie wykleić naczynie żaroodporne lekko posmarowane tłuszczem.

Wnętrze naczynia z ciastem przykryć
folią żaroodporną i wypełnić ryżem. Ryż ma za zadanie utrzymać właściwy kształt ciasta podczas pieczenia. Piekarnik nagrzać do temperatury 175 stopni i piec ciasto przez 20 minut, następnie usunąć ryż i filię i dopiec jeszcze 10 minut.

Nadzienie
Składniki:

  • 40 dkg mięsa kraba
  • 20 dkg krewetek
  • 1 brokuł
  • 6 pieczarek
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • pieprz i sól


Sposób przyrządzenia:
Różyczki brokułów, pieczarki, mięso krewetek i kraba blanszować przez 3 minuty we wrzątku.

Krewetki i kraba jeśli to konieczne obrać z chitynowych pancerzy, lekko przesmażyć przez 1 minutę, przyprawić umieścić na dnie „muszli” upieczonego ciasta.

W odpowiednio dużej patelni rozgrzać oliwę, zeszklić na niej cebulę i czosnek, dodać pieczarki i po kilku minutach brokuły. Smażyć przez 5 minut, przyprawić. Wszystkie składniki ułożyć w „muszli” z upieczonego ciasta.

Mikstura jajeczna

Składniki:

    • 1 szklanka śmietany kremówki
    • 4 jajka
    • 1 szklanka tartego żółtego sera
    • 1 łyżka dobrej musztardy
    • 1 łyżeczka bulionu drobiowego w proszku lub innej przyprawy
    • pieprz
    • zielenina


    Sposób przyrządzenia:
    Za pomocą miksera lub ręcznie bardzo dokładnie wymieszać wszystkie składniki.

    Przygotowaną mieszanką zalać składniki potrawy umieszczone w „muszli” z ciasta.

    Zapiec potrawę przez około 50 minut w piekarniku nagrzanym do 175 stopni C

    Prawda że to proste? Smacznego!

1 comment for “Brokuły, krewetki i krab zapieczone w cieście krok po kroku

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *