Ciasto
Składniki:
- 2 szklanki mąki
- 1 jajko
- 1 łyżka rozpuszczonego masła
- 2 łyżki zimnej wody
Sposób przyrządzenia:
Do miseczki wsypać mąkę. Dodać szczyptę soli, jajko, masło i wodę.
Wyrabiać powoli ciasto, a gdy przestanie kleić się do rąk uformować z ciasta kulę i odstawić na 20 minut do lodówki.
Używając wałka uformować odpowiednio duży płat ciasta.
Jednym płatem dokładnie wykleić naczynie żaroodporne lekko posmarowane tłuszczem.
Wnętrze naczynia z ciastem przykryć
folią żaroodporną i wypełnić ryżem. Ryż ma za zadanie utrzymać właściwy kształt ciasta podczas pieczenia. Piekarnik nagrzać do temperatury 175 stopni i piec ciasto przez 20 minut, następnie usunąć ryż i filię i dopiec jeszcze 10 minut.
Nadzienie
Składniki:
- 40 dkg mięsa kraba
- 20 dkg krewetek
- 1 brokuł
- 6 pieczarek
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- pieprz i sól
Sposób przyrządzenia:
Różyczki brokułów, pieczarki, mięso krewetek i kraba blanszować przez 3 minuty we wrzątku.
Krewetki i kraba jeśli to konieczne obrać z chitynowych pancerzy, lekko przesmażyć przez 1 minutę, przyprawić umieścić na dnie „muszli” upieczonego ciasta.
W odpowiednio dużej patelni rozgrzać oliwę, zeszklić na niej cebulę i czosnek, dodać pieczarki i po kilku minutach brokuły. Smażyć przez 5 minut, przyprawić. Wszystkie składniki ułożyć w „muszli” z upieczonego ciasta.
Mikstura jajeczna
Składniki:
- 1 szklanka śmietany kremówki
- 4 jajka
- 1 szklanka tartego żółtego sera
- 1 łyżka dobrej musztardy
- 1 łyżeczka bulionu drobiowego w proszku lub innej przyprawy
- pieprz
- zielenina
Sposób przyrządzenia:
Za pomocą miksera lub ręcznie bardzo dokładnie wymieszać wszystkie składniki.
Przygotowaną mieszanką zalać składniki potrawy umieszczone w „muszli” z ciasta.
Zapiec potrawę przez około 50 minut w piekarniku nagrzanym do 175 stopni C
Prawda że to proste? Smacznego!
1 comment for “Brokuły, krewetki i krab zapieczone w cieście krok po kroku”