Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Brokuły, krewetki i krab zapieczone w cieście krok po kroku

Ciasto
Składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • 1 jajko
  • 1 łyżka rozpuszczonego masła
  • 2 łyżki zimnej wody



Sposób przyrządzenia:
Do miseczki wsypać mąkę. Dodać szczyptę soli, jajko, masło i wodę.

Wyrabiać powoli ciasto, a gdy przestanie kleić się do rąk uformować z ciasta kulę i odstawić na 20 minut do lodówki.

Używając wałka uformować odpowiednio duży płat ciasta.

Jednym płatem dokładnie wykleić naczynie żaroodporne lekko posmarowane tłuszczem.

Wnętrze naczynia z ciastem przykryć
folią żaroodporną i wypełnić ryżem. Ryż ma za zadanie utrzymać właściwy kształt ciasta podczas pieczenia. Piekarnik nagrzać do temperatury 175 stopni i piec ciasto przez 20 minut, następnie usunąć ryż i filię i dopiec jeszcze 10 minut.

Nadzienie
Składniki:

  • 40 dkg mięsa kraba
  • 20 dkg krewetek
  • 1 brokuł
  • 6 pieczarek
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • pieprz i sól


Sposób przyrządzenia:
Różyczki brokułów, pieczarki, mięso krewetek i kraba blanszować przez 3 minuty we wrzątku.

Krewetki i kraba jeśli to konieczne obrać z chitynowych pancerzy, lekko przesmażyć przez 1 minutę, przyprawić umieścić na dnie „muszli” upieczonego ciasta.

W odpowiednio dużej patelni rozgrzać oliwę, zeszklić na niej cebulę i czosnek, dodać pieczarki i po kilku minutach brokuły. Smażyć przez 5 minut, przyprawić. Wszystkie składniki ułożyć w „muszli” z upieczonego ciasta.

Mikstura jajeczna

Składniki:

    • 1 szklanka śmietany kremówki
    • 4 jajka
    • 1 szklanka tartego żółtego sera
    • 1 łyżka dobrej musztardy
    • 1 łyżeczka bulionu drobiowego w proszku lub innej przyprawy
    • pieprz
    • zielenina


    Sposób przyrządzenia:
    Za pomocą miksera lub ręcznie bardzo dokładnie wymieszać wszystkie składniki.

    Przygotowaną mieszanką zalać składniki potrawy umieszczone w „muszli” z ciasta.

    Zapiec potrawę przez około 50 minut w piekarniku nagrzanym do 175 stopni C

    Prawda że to proste? Smacznego!

1 comment for “Brokuły, krewetki i krab zapieczone w cieście krok po kroku

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *