Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Nalewka na orzechach laskowych

Składniki:

    • 15 orzechów laskowych
    • 1 laska wanilii
    • 2 ziarna ziela angielskiego
    • 2 szklanki spirytusu
    • 2 szklanki wody
    • ½ szklanki cukru


    Sposób przyrządzenia:
    Rozbić skorupy orzechów, obrać z pokrywającej jądra skórki. Do nalewki wybrać białe, jędrne ziarna, posiekać nożem. Laskę wanilii przeciąć wzdłuż. W rondlu doprowadzić do wrzenia wodę, dodać cukier, gotować aż się rozpuści. Schłodzić. W gąsiorku umieścić wszystkie składniki nalewki, szczelnie zamknąć, odstawić na 3 tygodnie kilkakrotnie w tym czasie mieszając. Nalewkę bardzo dokładnie przefiltrować, przelać do butelek, odstawić szczelnie zamknięty na okres 1 miesiąca aby trunek nabrał właściwego smaku i zapachu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *