Składniki:
- 2,5 kg grubego schab bez kości
- 2 łyżki rozpuszczonego masła
- 1/3 szklanki drobno posiekanej cebuli
- 2 szklanki porwanych palcami listków szpinaku
- 1 szklanka pokrojonych drobno pieczarek
- 2 posiekane ząbki czosnku1 jajko
- sól, pieprz
- oliwa
Sposób przyrządzenia:
Mięso umyć, osuszyć, przyprawić solą i pieprzem, odstawić na 1 godzinę do lodówki. Przygotować farsz. Na patelni rozgrzać masło, dodać cebulę i czosnek, zeszklić. Dodać pieczarki i szpinak, dusić aż wytworzony sok odparuje, schłodzić, wymieszać z jajkiem. Za pomocą długiego, ostrego noża mięso rozkroić w jeden płat, umieścić miedzy dwoma kawałkami folii, rozbić młotkiem do mięsa, napełnić ją farszem, ciasno zwinąć rulon, obwiązać białym bawełnianym sznurkiem lub spiąć wykałaczkami. Piekarnik nagrzać do temperatury 165 stopni C. Mięso ułożyć w naczyniu żaroodpornym, skropić oliwą. Piec przez 80 minut obracając i polewając wytworzonym sosem. Podawać na gorąco z warzywami z wody.