Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Bakłażany zapiekane z kozim serem

Składniki:

  • 1/2 oberżyny
  • 2 pomidory
  • 2-3 gałązki świeżego tymianku
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz
  • 4 plasterki (około 25 g) sera koziego


Przygotowanie:
Oberżynę umyć, pokroić w plasterki i doprawić solą i pieprzem. Pomidory oczyścić, umyć i pokroić w plasterki. Tymianek umyć, osuszyć całkowicie z wody i obrać listki z gałązek 3/4 liści tymianku wymieszać z oliwą. Plastry oberżyny ułożyć w żaroodpornym naczyniu, obłożyć pomidorami i serem kozim, doprawić solą i pieprzem. Wszystko polać uprzednio przygotowaną oliwą z tymiankiem i wstawić do rozgrzanego piekarnika (w kuchence elektrycznej do 200 C/ w kuchence gazowej 3 Stopień) i zapiekać około 15 minut. Podawać posypane tymiankiem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *