Składniki:
- 1 łyżeczka soli aromatyzowanej
- 1 łyżeczka pieprzu cytrynowego
- 1 łyżeczka wytrawnej musztardy
- 1/8 szkl. soku z cytryny
- 1/8 szkl. octu jabłkowego
- ¾ szkl. oliwy z oliwek
Składniki:
Składniki: 1 kg piersi z kurczaka ½ kg jabłek pokrojonych na ćwiartki 3 łyżki masła 4 łyżki oleju 1 duża posiekana cebula 2 ząbki czosnku sól, pieprz do smaku 1 łyżka tymianku 1 łyżka rozmarynu ½ szklanki bulionu warzywnego 1 opakowanie ciasta francuskiego 2 łyżki masła do wysmarowania naczynia żaroodpornego Sposób wykonania: Piersi z kurczaka…
Składniki: 4 okrągłe serki camembert 2 słoiczki konfitur z żurawiny oliwa z oliwek bułka tarta 2 jajka Sposób przyrządzenia: Serki pokroić na ćwiartki, każdy kawałek naciąć z góry nożem i wydrążyć tak by nałożyć porcję Żórawin. Na talerzyku roztrzepać widelcem jajka. Delikatnie moczyć serki w jajku, a następnie w tartej bułce. Smażyć na rozgrzanej…
Pochodzenie: Korsyka Rodzina serów: Sery świeże Rodzaj mleka: mleko kozie i owcze Smak: świeży, słodki, delikatny w smaku; po 6- miesięcznym suszeniu smak staje się bardzo ostry i wyrazisty Zawartość tłuszczu: minimum 40% Pora roku: od października do czerwca Opis: Ser tradycyjny, farmerski, rzemieślniczy. Brocciu jest szczególnym serem, ponieważ to pierwszy ser AOC robiony z…
Pochodzenie: Langwedocja-Roussillon Rodzina serów: Sery kozie Rodzaj mleka: mleko kozie Smak: trochę kwaskowaty, odpowiednio słony, charakteryzuje się pełnym mlecznym smakiem Zawartość tłuszczu: 45% Pora roku: od wiosny do jesieni Opis: Młody ser ma konsystencję musu, a smak przypomina kwaśną śmietanę z dodatkiem oleju z orzechów włoskich. Nie ma skórki, a jego miąższ jest zwarty. Ser…