Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Zapiekanka myśliwska

Składniki:

    • 1 kg ziemniaków
    • 800 g cebuli
    • 500 g mięsa z dziczyzny (sarna, zając) lub
    • 400 g mięsa wołowego
    • 200 g masła
    • pół szklanki śmietany
    • listek laurowy
    • 2—3 goździki
    • po 2—3 ziarenka pieprzu i ziela angielskiego
    • 4 ogórki konserwowe
    • tarta bułka
    • sól, pieprz
    • szczypta gałki muszkatołowej


    Sposób przyrządzenia:
    Jeżeli nie ma mięsa z dziczyzny, zamarynować na dobę mięso wołowe, posolić, obłożyć plasterkami jednej cebuli, polać zagotowaną zaprawą (woda z octem + przyprawy). Mięso wyjęte z marynaty obsmażyć na tłuszczu wraz z posiekaną świeżą cebulą, przełożyć do rondla, podlać wodą i dusić ok. 45 minut pod przykryciem. W tym czasie ugotować ziemniaki, odcedzić, utrzeć z masłem (zostawić łyżkę) i gałką muszkatołową. Żaroodporny półmisek nasmarować masłem, wysypać tartą bułką, ułożyć część puree ziemniaczanego, na nim pokrajane w plastry mięso, na nim cebulę i marynaty oraz pokrajane w plasterki ogórki. Wierzchnią warstwę powinny stanowić ziemniaki posypane tartą bułką i wiórkami masła. Zapiekać 30 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *