Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 800 g cebuli
- 500 g mięsa z dziczyzny (sarna, zając) lub
- 400 g mięsa wołowego
- 200 g masła
- pół szklanki śmietany
- listek laurowy
- 2—3 goździki
- po 2—3 ziarenka pieprzu i ziela angielskiego
- 4 ogórki konserwowe
- tarta bułka
- sól, pieprz
- szczypta gałki muszkatołowej
Sposób przyrządzenia:
Jeżeli nie ma mięsa z dziczyzny, zamarynować na dobę mięso wołowe, posolić, obłożyć plasterkami jednej cebuli, polać zagotowaną zaprawą (woda z octem + przyprawy). Mięso wyjęte z marynaty obsmażyć na tłuszczu wraz z posiekaną świeżą cebulą, przełożyć do rondla, podlać wodą i dusić ok. 45 minut pod przykryciem. W tym czasie ugotować ziemniaki, odcedzić, utrzeć z masłem (zostawić łyżkę) i gałką muszkatołową. Żaroodporny półmisek nasmarować masłem, wysypać tartą bułką, ułożyć część puree ziemniaczanego, na nim pokrajane w plastry mięso, na nim cebulę i marynaty oraz pokrajane w plasterki ogórki. Wierzchnią warstwę powinny stanowić ziemniaki posypane tartą bułką i wiórkami masła. Zapiekać 30 minut.