Składniki: gruby plater szynki wieprzowej z kością 2 łyżki cukru 1 łyżeczka rozmarynu 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka mięty 1 łyżeczka grubo zmielonego pieprzu sól Sposób przyrządzenia: Zioła zmieszać i obsypać nimi brzegi szynki. Cukier wsypać do rondelka i upalić na brązowy kolor, dodać cztery łyżki wody i dokładnie wymieszać. Mięso posolić, włożyć do żaroodpornego…
Tag: z ziołami
Ziemniaki
Ziemniaki z cebulą pieczone w folii
by Karolina Cisło • • 0 Comments
Składniki: 4 ziemniaki 1 duża cebula 4 łyżki oliwy 1 łyżka posiekanego koperku sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Ziemniaki dokładnie umyć pod bieżącą wodą, osuszyć. Przygotować 4 odpowiednio duże kawałki folii aluminiowej, na każdej ułożyć ziemniaka, polać oliwą, obsypać koperkiem, pokrojoną w kostkę cebulką i przyprawami. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni C.
Warzywa
Warzywa w ziołach
by Ola Strączek • • 0 Comments
Składniki: 1,5 kg ziemniaków 3 marchewki 3 ząbki czosnku 2 cebule papryka 2 łyżki Vegety 2 łyżki przyprawy gyros 1 łyżka słodkiej papryki 1 łyżka ziół prowansalskich 1 łyżka oregano koperek łyżeczka pieprzu ½ szkl. oleju Sposób wykonania: Warzywa obrać i pokroić na mniejsze kawałki, które posypać Vegetą. Następnie olej wymieszać z pryz prawami i…
Wieprzowina
Gulasz z ziołami
by Grzegorz Kwidziński • • 0 Comments
Składniki: 4 plastry schabu środkowego 2 łyżki oleju sezamowego 1 pęczek ziół sól pieprz czosnek 1 cebula 2 łyżki mąki ½ l wywaru mięsnego Sposób wykonania: Olej wymieszać z ziołami, rozgniecionym czosnkiem i posiekaną cebulą. Doprawić solą oraz pieprzem i dodać mięso pokrojone w cienkie paski. Wstawić do lodówki na 2 godziny. Po tym czasie…
Ziemniaki
Ziemniaki zapiekane pełne ziół
by Aleksandra Momot • • 0 Comments
Składniki: 800 g ziemniaków 2 gałązki tymianku 2 gałązki szałwii 2 gałązki rozmarynu 2 szkl. śmietanki kremówki 100 g masła 1 ząbek czosnku sól pieprz 4 łyżki startego parmezanu Sposób wykonania: Ziemianki pokroić na plasterki, które przełożyć do naczynia żaroodpornego. Następnie śmietanę wlać do rondelka, dodać masło, czosnek oraz zioła. Trzymać na małym ogniu(nie dopuścić…