Składniki:
- 800 g ziemniaków
- 2 gałązki tymianku
- 2 gałązki szałwii
- 2 gałązki rozmarynu
- 2 szkl. śmietanki kremówki
- 100 g masła
- 1 ząbek czosnku
- sól
- pieprz
- 4 łyżki startego parmezanu
Sposób wykonania:
- Ziemianki pokroić na plasterki, które przełożyć do naczynia żaroodpornego.
Następnie śmietanę wlać do rondelka, dodać masło, czosnek oraz zioła.
Trzymać na małym ogniu(nie dopuścić do wrzenia).
Następnie odstawić na 10 minut i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Po tym czasie usunąć zioła oraz czosnek i wylać śmietanę na ziemniaki.
Posypać wierzch parmezanem.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i piec około 35 minut.