Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: z wieprzowiny

Pieczona szynka z ziemniakami

Składniki: 2 kg szynki wieprzowej 2 kg ziemniaków 3 duże cebule 4 łyżeczki ostrej musztardy 4 ząbki czosnku 2 łyżeczki tymianku 2 łyżeczki rozmarynu liść laurowy natka pietruszki sól, pieprz do smaku Sposób przyrządzenia: Umyte mięso natrzeć musztardą wymieszaną ze zmiażdżonym czosnkiem ziołami, solą i pieprzem. Odstawić na 4 godziny w chłodne miejsce. Mięso zwinąć,…

Schab na kapuście duszonej z ananasem

Składniki: 1 kg schabu olej szczypta kminku szczypta rozmarynu, sól, pieprz 6 ząbków czosnku 1 kg kiszonej kapusty 1 cebula puszka ananasów 2 kwaśne jabłka ½ szklanki rodzynek ½ łyżeczki kminku 4 goździki 4 łyżki miodu 2 łyżki mąki 2 łyżki masła sos sojowy sól, pieprz do smaku 2 łyżeczki maki ziemniaczanej Sposób przyrządzenia Z…

Świąteczna pieczona w cieście szynka

Składniki: 2 kg szynki wieprzowej 4 dkg drożdży ½ kg maki 1 szklanka mleka 2 łyżeczki cukru 6 jajek 6 łyżek masła 4 żółtka sól, pieprz do smaku przyprawa do wieprzowiny Sposób przyrządzenia: Mięso umyć, osuszyć na papierowym ręczniku, oprószyć , solą, pieprzem i przyprawą do mięsa wieprzowego. Pokruszone drożdże wymieszać z  1/3 mąki, mlekiem…

Pulpeciki w sosie

Składniki: 25 dag mielonej cielęciny 1 łyżka bułki tartej białko ½ cebuli ½ l bulionu serek topiony łyżka rodzynek 2 łyżeczki natki pietruszki zioła prowansalskie Sposób wykonania: Do mięsa dodać posiekaną cebulę i natkę pietruszki , bułkę tartą oraz białko. Całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku. Z powstałej masy uformować pulpety. Następnie bulion doprowadzić…

Żeberka w miodzie z morelami

Składniki: 1 kg żeberek sól majeranek olej 2 łyżki miodu 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki ketchupu 10 dag suszonych moreli Sposób wykonania: Żeberka natrzeć majerankiem po czym wstawić do lodówki na 1 godzinę. Po tym czasie podsmażyć je na rozgrzanym oleju, wówczas przełożyć do garnka i zalewamy woda wymieszaną  miodem, koncentratem i ketchupem. Całość…