Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Pieczona szynka z ziemniakami

Składniki:

  • 2 kg szynki wieprzowej
  • 2 kg ziemniaków
  • 3 duże cebule
  • 4 łyżeczki ostrej musztardy
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki tymianku
  • 2 łyżeczki rozmarynu
  • liść laurowy
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz do smaku

    Sposób przyrządzenia:
    Umyte mięso natrzeć musztardą wymieszaną ze zmiażdżonym czosnkiem ziołami, solą i pieprzem. Odstawić na 4 godziny w chłodne miejsce. Mięso zwinąć, obwiązać bawełniana nitką i zrumienić na tłuszczu w rondlu, podlać troszkę wodą, przykryć i dusić na małym ogniu około 2 godziny. Ziemniaki i cebulkę poobierać i obłożyć dookoła pieczeni, oprószyć sola i pieprzem, dodać listek laurowy. Wstawić do gorącego piekarnika i zapiec w temperaturze 180 stopni około 50 minut. Z  upieczonej pieczeni zdjąć nici i pokroić w plastry, ułożyć na półmisku, obłożyć ziemniakami. Polać wytworzonym, przecedzonym sosem  i posypać zieloną natką pietruszki.

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *