Składniki: 2 szkl. pszenicy 1 szkl. maku 100 g miodu sól Sposób wykonania:Pszenice zalać wrzątkiem i zagotować po czym ją odcedzić i przelać zimną wodą.Ponownie zalać wodą i zagotować, wówczas przykryć i wstawić do rozgrzanego piekarnika, gotować do miękkości.W między czasie mak sparzyć po czym przelać zimną wodą i zemleć 2 razy w maszynce.Do zmielonego maku…
Tag: z makiem
Makowiec
Makowiec na półkruchym cieście
by Magdalena Pieniążek • • 0 Comments
Składniki: 1,5 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru pudru 1 jajo 1 żółtko 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 13 dag margaryny 2 łyżki gęstej śmietany lub kwaśnego mleka masa: 2 szklanki maku 1 szklanka wody 1,5 szklanki cukru 1 kostka margaryny bakalie Sposób wykonania: Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać cukier, jaja, śmietanę i margarynę.…
Makowiec
Makowiec Ewy
by Ewa Matejczuk • • 0 Comments
Składniki na ciasto: 1,5 szklanki mąki 1 łyżeczka cukru pudru 10 dkg margaryny 1 jajko 1 cukier waniliowy 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka śmietany Wszystkie składniki należy wymieszać razem i zagnieść z tego ciasto, które odstawiamy na godzinę. Po godzinie ciasto należy rozwałkować i podpiec ok. 15 minut. Składniki do masy makowej 75…
Makowiec
Placek Makowo-Kokosowy
by Małgorzata Andrzejewska • • 0 Comments
Składniki na ciasto(podkład): 5 białek 1szklanka cukru 1szklanka maku 11/2 paczki wiórków kokosowych Sposób przyrządzenia: Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dosypywać cukier i dokładnie ubić. Po ubiciu dodać mak i wiórki kokosowe, dobrze wymieszać. Na wyłożoną i posmarowaną olejem blachę wyłożyć przygotowane ciasto. Piec około 30 minut, aż ciasto uzyska złoty kolor. Masa:…
Biszkopty
Pyszny makowiec z piaką na biszkoptowym cieście
by KAROLINA • • 1 Comment
Przepisując swój zeszyt kulinarny znalazłam przepis na makowca, który może wam się spodobać. Ciasto aromatycznie pachnie makiem a biszkopt jest długo świeży i puszysty. Polecam!! Składniki: Ciasto: 2szkl.. mąki tortowej 4 łyż. mąki ziemniaczanej 1szkl. cukru 1 kostka margaryny Kasia 4 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia olejek migdałowy(jeśli ktoś nie lubi można nie dodawać)…