Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Makowiec Ewy

Składniki na ciasto:

  • 1,5 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • 10 dkg margaryny
  • 1 jajko
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka śmietany

    Wszystkie składniki należy wymieszać razem i zagnieść z tego ciasto, które odstawiamy na godzinę. Po godzinie ciasto należy rozwałkować i podpiec ok. 15 minut.

    Składniki do masy makowej

  • 75 dkg maku
  • 40 dkg cukru
  • ok. 30 dkg bakalii ( migdały, rodzynki, orzechy)
  • 50 dkg margaryny
  • 2 dkg mąki ziemniaczanej
  • 1 cukier waniliowy

    Czysty mak należy ugotować i zemleć 3 razy. Następnie roztopić margarynę na patelni i wrzucić na to przygotowany mak i pozostałe składniki. Podprażyć. Lekko podsmażoną masę wykładamy na podpieczony spód i pieczemy ciasto do końca jeszcze przez ok. 30-40 minut (aż ciasto będzie upieczone).

    "Przepis na Ekspresowy konkurs bakaliowy" nadesłany przez Ewe Matejczuk

     

  • Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *