Customize Consent Preferences

We use cookies to help you navigate efficiently and perform certain functions. You will find detailed information about all cookies under each consent category below.

The cookies that are categorized as "Necessary" are stored on your browser as they are essential for enabling the basic functionalities of the site. ... 

Always Active

Necessary cookies are required to enable the basic features of this site, such as providing secure log-in or adjusting your consent preferences. These cookies do not store any personally identifiable data.

No cookies to display.

Functional cookies help perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collecting feedback, and other third-party features.

No cookies to display.

Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics such as the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.

No cookies to display.

Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.

No cookies to display.

Advertisement cookies are used to provide visitors with customized advertisements based on the pages you visited previously and to analyze the effectiveness of the ad campaigns.

No cookies to display.

Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: makowiec

Makowiec z jabłkiem

Składniki: 30 dag maku 30 dag jabłek 1 szklanka cukru 6 jajek 2 łyżki kaszy manny 2 łyżki proszku do pieczenia 1/2 kostki masła bakalie Sposób wykonania; Mak sparzyć wrzątkiem po czym zemleć go 2 krotnie. Dodać masło oraz cukier i całość dokałdnie utrzeć. Następnie dodać jeszcze żółtka, starte jabłka, kaszę, proszek do pieczenia oraz…

Makowiec św Mikołaja

Składniki: 50 dag maku 40 ag cukru 10 jaja 2 łyżki tartej bułki 2 krople olejku migdałowego Sposób wykonania: Żółtka utrzeć z dodoatkiem cukru. Następnie nie przerywając ucierania dodać sprzony wrzątkiem mak. Całość dokałdnie wymieszać po czym dodać jeszcze białka ubite na sztywną pianę, tartą bułkę oraz olejek migdałowy. Wszystko delikatnie połączyć. Przelać ciasto do…

Makowiec bez pieczenia

Składniki: 50 dag maku 1 szkl. cukru pudru ½ kostki masła 2 żółkła 6 łyżek płynnego miodu ¾ szkl rodzynek 2 szkl. mleka Sposób wykonania: Mak sparzyć wrzątkiem po czym  zalać go gorącym mlekiem i gotować około 15 minut. Po tym czasie mak odcedzić i zemleć go dwukrotnie. Następnie masło utrzeć z ½ cukru w…

Makowiec na bułce

Składniki ½ kg maku 5 dag masła 3 łyżki miodu 3 łyżki skorki pomarańczowej 1/2 l mleka 20 dag cukru 10 dag rodzynek 10 dag orzechów sól olejek migdałowy migdały długa bułka Sposób wykonania: Mak zemleć dwa razy po czym wlać do niego gorące mleko i dodać masło, miód, skórkę pomarańczowa, cukier, rodzynki, orzechy, szczyptę…

Makowiec na ucieranym cieście

Składniki: 25 dkg masła 25 dkg mąki 25 dkg cukru 5 dkg mąki ziemniaczanej 5 jajek 2 łyżeczki proszku do pieczenia Nadzienie: ½ kg maku 25 dkg cukru 1 dkg drożdży 2 jajka olejek migdałowy Sposób przyrządzenia: Utrzeć masło z cukrem, ucierając dodawać żółtka, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, a pod koniec pianę ubitą…