Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Makowiec bez pieczenia

Składniki:

  • 50 dag maku
  • 1 szkl. cukru pudru
  • ½ kostki masła
  • 2 żółkła
  • 6 łyżek płynnego miodu
  • ¾ szkl rodzynek
  • 2 szkl. mleka

Sposób wykonania:

  1. Mak sparzyć wrzątkiem po czym  zalać go gorącym mlekiem i gotować około 15 minut.
    Po tym czasie mak odcedzić i zemleć go dwukrotnie.
    Następnie masło utrzeć z ½ cukru w trakcie ucierania dodawać stopniowo po 1 żółtku oraz resztę cukru.
    Gdy składniki się połączą dodać rodzynki , miód oraz mak.
    Całość dokładnie wymieszać i przełożyć do formy wyłożonej folią aluminiową.
    Wstawić do lodówki na całą noc.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *