Customize Consent Preferences

We use cookies to help you navigate efficiently and perform certain functions. You will find detailed information about all cookies under each consent category below.

The cookies that are categorized as "Necessary" are stored on your browser as they are essential for enabling the basic functionalities of the site. ... 

Always Active

Necessary cookies are required to enable the basic features of this site, such as providing secure log-in or adjusting your consent preferences. These cookies do not store any personally identifiable data.

No cookies to display.

Functional cookies help perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collecting feedback, and other third-party features.

No cookies to display.

Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics such as the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.

No cookies to display.

Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.

No cookies to display.

Advertisement cookies are used to provide visitors with customized advertisements based on the pages you visited previously and to analyze the effectiveness of the ad campaigns.

No cookies to display.

Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kategoria: Makowiec

Ciasto makowe z bezą

Składniki: 1 szkl. mąki ½ kostki masła 5 łyżek cukru pudru jajko 5 dag mielonych migdałów szczypta soli gotowa masa makowa 2 białka 5 łyżek cukru konfitury owoce kandyzowane Sposób wykonania: Jajko utrzeć razem z cukrem pudrem oraz masłem po czym dodać mąkę i całość dokładnie zagnieść. Wstawić do lodówki na 30 minut. Po tym…

Makowiec na bułce

Składniki ½ kg maku 5 dag masła 3 łyżki miodu 3 łyżki skorki pomarańczowej 1/2 l mleka 20 dag cukru 10 dag rodzynek 10 dag orzechów sól olejek migdałowy migdały długa bułka Sposób wykonania: Mak zemleć dwa razy po czym wlać do niego gorące mleko i dodać masło, miód, skórkę pomarańczowa, cukier, rodzynki, orzechy, szczyptę…

Makowiec na ucieranym cieście

Składniki: 25 dkg masła 25 dkg mąki 25 dkg cukru 5 dkg mąki ziemniaczanej 5 jajek 2 łyżeczki proszku do pieczenia Nadzienie: ½ kg maku 25 dkg cukru 1 dkg drożdży 2 jajka olejek migdałowy Sposób przyrządzenia: Utrzeć masło z cukrem, ucierając dodawać żółtka, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, a pod koniec pianę ubitą…

Makowiec na szybko

Składniki: 400 g herbatników 1 ½ kostki mała 800 g masy makowej 2 kwaśne jabłka bakalie tabliczka czekolady cukier waniliowy kilka łyżek śmietanki Sposób wykonania: Masę makową wymieszać z bakaliami oraz jabłkami startymi na tarce. Następnie herbatniki pokruszyć i połowę ugnieść na dnie formy, skropić je roztopionym masłem i rozsmarować makową masę. Posypać resztę herbatników…

Makowy piegusek

Składniki: 1 szkl. mąki kostka masła 1 szkl. cukru pudru 1 szkl. białek 1 szkl. maku łyżeczka proszku do pieczenia aromat migdałowy tłuszcz bułka tarta cukier puder Sposób wykonania: Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, makiem oraz cukrem pudrem, wówczas dodać jeszcze stopiony tłuszcz oraz aromat. Całość dokładnie wymieszać po czym dodać białka ubite na…