Customize Consent Preferences

We use cookies to help you navigate efficiently and perform certain functions. You will find detailed information about all cookies under each consent category below.

The cookies that are categorized as "Necessary" are stored on your browser as they are essential for enabling the basic functionalities of the site. ... 

Always Active

Necessary cookies are required to enable the basic features of this site, such as providing secure log-in or adjusting your consent preferences. These cookies do not store any personally identifiable data.

No cookies to display.

Functional cookies help perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collecting feedback, and other third-party features.

No cookies to display.

Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics such as the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.

No cookies to display.

Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.

No cookies to display.

Advertisement cookies are used to provide visitors with customized advertisements based on the pages you visited previously and to analyze the effectiveness of the ad campaigns.

No cookies to display.

Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kategoria: Makowiec

Baba makowa

Składniki: 1 ½ szkl. maku 10 jajek ¾ szkl. cukru 5 gorzkich migdałów masło tarta bułka Sposób wykonania: Mak utrzeć razem z żółtkami po czym dodać zmielone migdały oraz cukier. Całość dokładnie wymieszać. Na koniec dodać białka ubite na sztywną pianę. Delikatnie połączyć. Przełożyć ciasto do brytfanny wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Wstawić do…

Makowiec Ewy

Składniki na ciasto: 1,5 szklanki mąki 1 łyżeczka cukru pudru 10 dkg margaryny 1 jajko 1 cukier waniliowy 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka śmietany Wszystkie składniki należy wymieszać razem i zagnieść z tego ciasto, które odstawiamy na godzinę. Po godzinie ciasto należy rozwałkować i podpiec ok. 15 minut. Składniki do masy makowej 75…

Placek Makowo-Kokosowy

Składniki na ciasto(podkład): 5 białek 1szklanka cukru 1szklanka maku 11/2 paczki wiórków kokosowych Sposób przyrządzenia: Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dosypywać cukier i dokładnie ubić. Po ubiciu dodać mak i wiórki kokosowe, dobrze wymieszać. Na wyłożoną i posmarowaną olejem blachę wyłożyć przygotowane ciasto. Piec około 30 minut, aż ciasto uzyska złoty kolor. Masa:…

Boski makowiec

Strucla na święta z makiem. Przepis pochodzi z zeszytu nr 3/97 „Przysmaki”, wydawnictwo „KEJ” sp. z o.o., Wrocław. Z przepisu tego korzystam co roku przygotowując strucle makowe na wigilię. Upieczone strucle są doskonałe, ciasto jest wykwintne, delikatne i puszyste, długo zachowuje świeżość.
 
Składniki:
Ciasto drożdżowe

  • 1 kg mąki
  • 8 dag drożdży
  • 25 dag masła
  • 1 szklanka cukru (250ml)
  • 1,5 szklanki mleka
  • 3 jajka
  • 2 żółtka zapach waniliowy

Nadzienie

  • 50-70 dag suchego maku
  • 30 dag cukru
  • 3-4 łyżki miodu
  • 2 białka
  • 5 dag masła
  • ½ szklanki mleka
  • 10 dag rodzynek
  • 10 dag skórki pomarańczowej
  • zapach migdałowy