Składniki: 1 ½ szkl. maku 10 jajek ¾ szkl. cukru 5 gorzkich migdałów masło tarta bułka Sposób wykonania: Mak utrzeć razem z żółtkami po czym dodać zmielone migdały oraz cukier. Całość dokładnie wymieszać. Na koniec dodać białka ubite na sztywną pianę. Delikatnie połączyć. Przełożyć ciasto do brytfanny wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Wstawić do…
Kategoria: Makowiec
Makowiec
Makowiec na półkruchym cieście
by Magdalena Pieniążek • • 0 Comments
Składniki: 1,5 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru pudru 1 jajo 1 żółtko 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 13 dag margaryny 2 łyżki gęstej śmietany lub kwaśnego mleka masa: 2 szklanki maku 1 szklanka wody 1,5 szklanki cukru 1 kostka margaryny bakalie Sposób wykonania: Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać cukier, jaja, śmietanę i margarynę.…
Makowiec
Makowiec Ewy
by Ewa Matejczuk • • 0 Comments
Składniki na ciasto: 1,5 szklanki mąki 1 łyżeczka cukru pudru 10 dkg margaryny 1 jajko 1 cukier waniliowy 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka śmietany Wszystkie składniki należy wymieszać razem i zagnieść z tego ciasto, które odstawiamy na godzinę. Po godzinie ciasto należy rozwałkować i podpiec ok. 15 minut. Składniki do masy makowej 75…
Makowiec
Placek Makowo-Kokosowy
by Małgorzata Andrzejewska • • 0 Comments
Składniki na ciasto(podkład): 5 białek 1szklanka cukru 1szklanka maku 11/2 paczki wiórków kokosowych Sposób przyrządzenia: Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dosypywać cukier i dokładnie ubić. Po ubiciu dodać mak i wiórki kokosowe, dobrze wymieszać. Na wyłożoną i posmarowaną olejem blachę wyłożyć przygotowane ciasto. Piec około 30 minut, aż ciasto uzyska złoty kolor. Masa:…
Makowiec
Boski makowiec
by Reneti • • 0 Comments
Strucla na święta z makiem. Przepis pochodzi z zeszytu nr 3/97 „Przysmaki”, wydawnictwo „KEJ” sp. z o.o., Wrocław. Z przepisu tego korzystam co roku przygotowując strucle makowe na wigilię. Upieczone strucle są doskonałe, ciasto jest wykwintne, delikatne i puszyste, długo zachowuje świeżość.
Składniki:
Ciasto drożdżowe
- 1 kg mąki
- 8 dag drożdży
- 25 dag masła
- 1 szklanka cukru (250ml)
- 1,5 szklanki mleka
- 3 jajka
- 2 żółtka zapach waniliowy
Nadzienie
- 50-70 dag suchego maku
- 30 dag cukru
- 3-4 łyżki miodu
- 2 białka
- 5 dag masła
- ½ szklanki mleka
- 10 dag rodzynek
- 10 dag skórki pomarańczowej
- zapach migdałowy