Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kategoria: Makowiec

Baba makowa

Składniki: 1 ½ szkl. maku 10 jajek ¾ szkl. cukru 5 gorzkich migdałów masło tarta bułka Sposób wykonania: Mak utrzeć razem z żółtkami po czym dodać zmielone migdały oraz cukier. Całość dokładnie wymieszać. Na koniec dodać białka ubite na sztywną pianę. Delikatnie połączyć. Przełożyć ciasto do brytfanny wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Wstawić do…

Makowiec Ewy

Składniki na ciasto: 1,5 szklanki mąki 1 łyżeczka cukru pudru 10 dkg margaryny 1 jajko 1 cukier waniliowy 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka śmietany Wszystkie składniki należy wymieszać razem i zagnieść z tego ciasto, które odstawiamy na godzinę. Po godzinie ciasto należy rozwałkować i podpiec ok. 15 minut. Składniki do masy makowej 75…

Placek Makowo-Kokosowy

Składniki na ciasto(podkład): 5 białek 1szklanka cukru 1szklanka maku 11/2 paczki wiórków kokosowych Sposób przyrządzenia: Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dosypywać cukier i dokładnie ubić. Po ubiciu dodać mak i wiórki kokosowe, dobrze wymieszać. Na wyłożoną i posmarowaną olejem blachę wyłożyć przygotowane ciasto. Piec około 30 minut, aż ciasto uzyska złoty kolor. Masa:…

Boski makowiec

Strucla na święta z makiem. Przepis pochodzi z zeszytu nr 3/97 „Przysmaki”, wydawnictwo „KEJ” sp. z o.o., Wrocław. Z przepisu tego korzystam co roku przygotowując strucle makowe na wigilię. Upieczone strucle są doskonałe, ciasto jest wykwintne, delikatne i puszyste, długo zachowuje świeżość.
 
Składniki:
Ciasto drożdżowe

  • 1 kg mąki
  • 8 dag drożdży
  • 25 dag masła
  • 1 szklanka cukru (250ml)
  • 1,5 szklanki mleka
  • 3 jajka
  • 2 żółtka zapach waniliowy

Nadzienie

  • 50-70 dag suchego maku
  • 30 dag cukru
  • 3-4 łyżki miodu
  • 2 białka
  • 5 dag masła
  • ½ szklanki mleka
  • 10 dag rodzynek
  • 10 dag skórki pomarańczowej
  • zapach migdałowy