Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kategoria: Makowiec

Makowiec Kasi

Składniki: 25 dkg mąki 25 dkg zmielonego maku 25 dkg margaryny 5 jajek 1 szklanka ciepłego mleka mały proszek do pieczenia 7 kropli olejku migdałowego Polewa: 3 łyżki gorącej wody 3 łyżki kakao alternatywnie 3 łyżki cukru pudru 1 jajko 100 g margaryny Sposób przyrządzenia: Z mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia, maku, margaryny i…

Zawijańce makowe

 

Składniki:

    • 1 kg mąki białej
    • 1 kostka margaryny
    • 5 jaj
    • 1 szklanka cukru pudru
    • 1 szklanka kwaśnej śmietany
    • 10 dkg drożdży świeżych
    • skórka otarta z cytryny
    • 2 szczypty soli
    • 1 cukier waniliowy
    • 1 – 1,20 kg maku
    • 50 dkg cukru kryształu
    • 8 całych jaj
    • 8 kopiatych łyżek kakao
    • 8 łyżek płynnego miodu
    • skórka otarta z cytryny
    • olejek migdałowy

Sposób przyrządzenia:
Drożdże rozpuścić w śmietanie. Wszystkie składniki zagnieść ciasto z rozpuszczoną i jeszcze ciepłą margaryną. Niech ono sobie leżakuje 24 godziny w lodówce lub innym zimnym miejscu.

 


Makowic Japoński

Składniki: 40 dkg maku 60 dkg jabłek 20 dkg margaryny 40 dkg cukru 9  jaj 9 łyżek kaszy manny 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Sposób przyrządzenia: Mak sparzyć i utrzeć. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, zetrzeć na grubej tarce. Oddzielić żółtka od białek, białka ubić na sztywną pianę. Margarynę utrzeć z cukrem i żółtkami, dodać…

Znakomity pischinger kajmakowy

Składniki: puszka skondensowanego mleka 5 wafli andrutów 4 łyżki nutelli lub innego kremu czekoladowego esencja waniliowa polewa czekoladowa kilka orzeszków laskowych migdały Sposób przygotowania: Mleko w puszce zanurzyć w wodzie i gotować przez ok. 1,5 godziny na małym ogniu. Uwaga: nie otwierać puszki. Po tym czasie wyjąć, ostudzić, otworzyć puszkę i wyjąć masę kajmakową. Podzielić…

Ciasto makowo – serowe*

Składniki: Warstwa makowa 20 dkg maku 4 jaja 1,5 łyżki mąki pszennej 1,5 łyżki bułki tartej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 dkg rodzynek 1 łyżka posiekanych orzechów 20 dkg cukru 1-2 łyżki miodu Warstwa serowa 50 dkg półtłustego sera 4 jaja 12 dkg masła 1 łyżka mąki ziemniaczanej 20 dkg cukru pudru 3 dkg…